Situată in partea de sud-vest a Transilvaniei, Țara Hațegului este o combinație între  tradițional si modern, liniște si agitație urbană, natură si zone comerciale si industriale. Este un ţinut etnografic, cu o deosebită încărcătură istorică, aici găsindu-se câteva dintre cele mai importante monumente de arheologie din România. 

          Oraşul Hațeg(în maghiară Hátszeg) - cu aproximativ 10.000 delocuitori- este o bună trambulină pentru vizitarea ţinutului de la care işi trage numele. La 17 km de oraş se află satul Sarmizegetusa(DN68), unde se găsesc ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, castru-cetate devenit capitala Daciei Romane. 

          La douăzeci de minute de mers cu maşina de Haţeg, în satul Densuş, mai pot fi descoperite rămăşiţe ale castrului amintit mai sus. Tot aici se află Biserica Sf. Nicolae, de origine precreştină. Se presupune că în construcţia ei au fost folosite materiale de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, deoarece structura de piatră e ticsită de columne, pietre funerare si statui romane. În interior pot fi văzute fragmente din frescele bizantine de secol al XIV-lea. 

          În satul Râul de Mori domină ruinele Cetăţii Colţ, din secolul al XIV-lea. Este considerată cea mai puternică fortăreaţă din Ţara Haţegului, din acea perioadă. A aparţinut - împreună cu o capelă aflată la poalele dealului - inlfuentei familii de nobili români Cândea, a căror reşedinţă s-a păstrat până astăzi in sat. Această cetate l-a inspirat pe Jules Verne, care a prezentat-o in romanul său de aventuri sub numele de "Castelul din Carpaţi(1893)". 
 

          În sudul Ţării Haţegului, se află masivul Retezat din Carpaţii Meridionali. În zonă se află peste 80 de lacuri cu apă limpede, formate în epoca glaciară. Cel mai adânc este Lacul Zănoaga(29m), iar cel mai întins este Lacul Bucura(8,86h).  Parcul Naţional Retezat cuprinde cea mai mare parte dintre pădurile mixte ale masivului. 

          Pe lângă cele enumerate mai sus se adaugă multe alte frumuseţi naturale si arhitecturale care întregesc Ţara Haţegului şi fac din acest ţinut unul deosebit. Binecunoscuta ospitalitate ardelenească este aici la ea acasă. Nu rămâne decât sa vă convingeţi, fie printr-un tur al obiectivelor turistice, în care să vă lăsaţi purtaţi de aerul medieval al cetăţilor sau de spiritul religios bine păstrat în mănăstiri, fie oferindu-vă relaxare şi alintarea simţurilor culinare, cu mâncare tradiţională, la pensiunile din liniştitul Haţeg şi din împrejurimi.