Locaţie: Subcetate, jud. Hunedoara

Căi de acces: DN66 - Haţeg - Subcetate (6km)

 

      Ruinele Cetăţii Regale a Haţegului se găsesc pe dealul Orlea(490m), pe teritoriul satului Subcetate, localizat la 6 km de Haţeg. Cetatea a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Deşi in prezent are dimensiuni modeste, se presupune ca a avut trei sau patru nivele, ale căror deschideri s-au pierdut cu totul cu excepţia unui frag­ment de ancadrament cu muchie teşită. Aceasta e realizată dintr-un turn hexagonal inconjurat de un şanţ de apărare. 

     Cetatea Haţegului era locul unde  castelanul administra teritoriul districtului haţegan, în numele regalităţii ungare. În perioada medievală, avea rol militar si politic. Este atestată documentar doar la 1317, dar studii recente înclină spre o datare a acesteia apropiată de prima atestare documentară a Ţării Haţegului (1247)

     Drumul de acces către cetate nu e uşor accesibil, însă există o modalitate chiar placută de a ajunge la aceasta. Urcând pe dealurile ce fac legătura între cetate si satul Subcetate, se poate admira priveliştea către depresiune. E locul în care se împleteşte bogăţia naturii cu aerul medieval al zonei, în care încă s-a păstrat linia vechii şosele romane care făcea legătura între Sarmizegetusa - Ostrov - Bărăşti. 

 

 

Legături externe: https://cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/S/Subcetate/Subcetate.htm

                                https://wikimapia.org/12648149/ro/Cetatea-regala-a-Hategului

 

             

 


Galerie Foto: Cetatea Regală a Hațegului

/album/galerie-foto%3a-cetatea-regal%c4%83-a-ha%c8%9begului/img-10055-castelul-din-carpati-colt-jpg/

—————