Locaţie: Sălaşu de Sus, jud. Hunedoara
Căi de acces: DJ667A Haţeg - Sălaşu de Sus (13km)
Sălaşu de Sus - Mănăstirea Prislop (3km)
Mănăstirea Prislop a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu.
De numele mănăstirii se leagă existenţa Sfântului Ioan de la Prislop, care s-a retras de la mănăstire la 500 de metri de râul Slivat unde şi-a construit o chilie din piatră cunoscută şi astăzi sub numele de Casa Sfântului. Săpându-şi peştera într-o stâncă sub munte, s-a nevoit singur până la moarte. Cuviosul Ioan Sihastrul a trăit acolo până la sfârşitul secolului al XVII-lea, proslăvindu-se după moarte ca făcător de minuni.
Nu departe de chilia Sfântului Ioan, odihneşte Părintele Arsenie Boca. Torturat si vânat de către securitate, el e considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toţi anii în care s-a nevoit aici (41 de ani) a pictat fresce şi icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viaţa de obşte şi a redat mănăstirii strălucirea şi frumuseţea de care se bucura astăzi mii de credincioşi veniţi chiar şi de peste hotare.
În afara elementelor de natură religioasă, mănăstirea Prislop afişează un aer deosebit datorită poziţionării sale în inima naturii. Drumul de acces care duce la ea, oferă privelişti minunate, în mare parte pe culmea dealurilor cu orizont larg deschis spre Valea Streiului şi spre Ţara Pădurenilor, iar din Haţeg până la Silvaşu de Sus avem superba depresiune a Haţegului, care se întinde până la poalele munţilor Retezat.
Informaţii despre locaţie: Ansamblul mănăstiresc se află la 3 km distanţă de Sălaşu de Sus, într-o poiană înconjurată de mult spaţiu verde, după care urmează dealurile acoperite cu păduri de stejar, fag, carpen, pin, molid, mesteceni şi arbuşti.
https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-prislop-67979.html